Σοκολάτα ουράνιο τόξο!!!

στις

Λάμπει και αλλάζει χρώματα όπως ένας χαμαιλέοντας…

Μια ομάδα επιστημόνων από το ETH Ζυρίχης (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης) και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Βορειοδυτικής Ελβετίας (FHNW) κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια διαδικασία, η οποία κάνει τις σοκολάτες να λάμπουν σε χρώματα ουράνιου τόξου χωρίς να χρησιμοποιούν χρωστικές τροφίμων.

Η ιστορία της λαμπερής σοκολάτας ξεκίνησε στους διαδρόμους ενός κτιρίου πανεπιστημίου, όταν ο επιστήμονας τροφίμων Patrick Rühs, ο επιστήμονας υλικών Etienne Jeoffroy και ο φυσικός Henning Galinski άρχισαν να κουβεντιάζουν για σοκολάτες κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για τον καφέ τους.

Ο κύριος στόχος της συζήτησής τους είναι κατά πόσον θα ήταν δυνατό να γίνει σοκολάτα σε άλλα χρώματα από το καφέ και το λευκό, και αν ναι, πώς. Εντυπωσιασμένοι από την πολυπλοκότητα του θέματος, άρχισαν να εξετάζουν τη σοκολάτα, τις ιδιότητές της και το τι την κάνει καφέ. Στη συνέχεια άρχισαν πειράματα στο ETH.

Τα πρώτα πειράματα αφορούσαν επικαλύψεις χρυσού και οξειδίου του τιτανίου. Ανάλογα με το πάχος της επίστρωσης, το τιτάνιο θα προκαλούσε χρυσαφί κίτρινο ή βαθύ μπλε χρώμα στην καφέ σοκολάτα, αλλά οι τρεις επιστήμονες απέρριψαν αυτή τη μέθοδο ως μη πρακτική.

Μετά από προσεκτική εξέταση, οι ερευνητές συμφώνησαν ότι έπρεπε να βρουν μια λύση που να μην περιλαμβάνει πρόσθετα. Στο σημείο χρειάστηκε η βοήθεια της φοιτήτριας Anita Zingg, η οποία συμβαίνει να δοκιμάζει μια τέτοια τεχνική ως μέρος του έργου της διατριβής της.

Μέσα από κάποια δοκιμασία δοκιμών και λάθη, οι Ελβετοί επιστήμονες πέτυχαν τελικά να εμφανίζεται στη σοκολάτα μια πολύχρωμη λάμψη.

Το πέτυχαν με την συμμετοχή του Per Magnus Kristiansen και του Jerome Werder, δύο ειδικών σε επιφανειακές επιστρώσεις στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Βορειοδυτικής Ελβετίας του FHNW. Αυτές είναι που δίνουν τη δυνατότητα αποτύπωσης περισσότερων από ένα χρώμα στις σοκολάτες.

Μετά την κατάθεση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την αποτύπωση των δομικών χρωμάτων στη σοκολάτα και την εξεύρεση λύσεων για την αύξηση της παραγωγής για τη βιομηχανία, οι επιστήμονες ήρθαν σε επαφή με διάφορους κατασκευαστές σοκολατούχων, ενώ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια δική τους εταιρεία.

Πηγή: Snoopit24 / Εικόνα ETH Zurich/Giulia Marthaler / Επιμέλεια Cookouzin

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΠΙΤΕΣ
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΣΟΥΠΕΣ
ΓΕΥΜΑ
ΓΛΥΚΑ
ΨΩΜΙ
ΠΟΤΑ
ΤΡΙΚ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επισκεφτείτε και το Snoopit24 αλλά και το ΠΡΩΙΝΟ

Αν θέλετε να πείτε κάτι...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.