Χριστόψωμο με μαστίχα

στις

Μια παραδοσιακή συνταγή…

550 γρ. σκληρό αλεύρι
1 φακελάκι στιγμιαία ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
3-4 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
1 φακελάκι σκόνη μαχλέπι
σουσάμι
αντικολλητικό χαρτί
καρύδια με κέλυφος (5 ή 1)

1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη διαλυμένη σε νερό σε ένα φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.

Βράζουμε τον γλυκάνισο για πέντε λεπτά σε 300 ml νερό και στραγγίζουμε.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.

Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια.

Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό ακόμη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία στρογγυλή φόρμα ή ταψί.

Τοποθετούμε τη ζύμη σ΄ αυτό το σκεύος, κρατώντας λίγη στην άκρη, για να φτιάξουμε τον σταυρό κι αν θέλουμε, κάποια παραπάνω στολίδια.

Με αυτό το ζυμάρι πλάθουμε δύο λεπτά κορδόνια, τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού.

Στη μέση του σταυρού βάζουμε ένα καρύδι κι αν θέλουμε, άλλα τέσσερα στις άκρες.

Ακόμη, μπορούμε με τη λίγη ζύμη να φτιάξουμε διάφορα σχέδια -όπως αστέρια, άνθη- και να στολίσουμε το ψωμί.

Αφήνουμε το ψωμί σε ζεστό μέρος, για να ξαναφουσκώσει.

Έπειτα, με πινέλο απλώνουμε λίγο ζαχαρόνερο (μια κουταλιά άχνη ζάχαρη διαλυμένη σε λίγο νερό) προσεχτικά στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 με 45 λεπτά.

Cookouzin

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΠΙΤΕΣ
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΣΟΥΠΕΣ
ΓΕΥΜΑ
ΓΛΥΚΑ
ΨΩΜΙ
ΠΟΤΑ
ΤΡΙΚ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επισκεφτείτε και το Snoopit24 αλλά και το ΠΡΩΙΝΟ

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Αν θέλετε να πείτε κάτι...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.