Γλυκιά ρυζόπιτα

στις

Μια εκδοχή της από τη θεσσαλική κουζίνα.

1 πακέτο φύλλο κρούστας
3/4 ρύζι
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κούπες νερό
1 κούπα καρύδια, κομμένα στο μπλέντερ
1 κούπα σταφίδες, σουλτανίνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Σιρόπι

1/2 κούπα ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 λεμόνι, χυμός και φλούδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη

Ξεπλένουμε το ρύζι αρκετές φορές, τουλάχιστον τρεις.

Λαδώνουμε ένα ταψί, τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο.

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε -σε μέτρια φωτιά- το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Αφαιρούμε και προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το γαρίφαλο. Αφήνουμε στην άκρη.

Στρώνουμε τρία φύλλα κρούστας στο ταψί, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. Aπλώνουμε τη γέμιση του ρυζιού και σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα, λαδωμένα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τετράγωνα ή ρόμβους (όπως θέλουμε) και ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε αντικολλητικό κατσαρόλι, τοποθετούμε όλα τα υλικά και κρατάμε χρόνο κάπου 5 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το βράσιμο. Το σιρόπι χρειάζεται να ρέει από το κουτάλι.

Μόλις αφαιρέσουμε την πίτα από τον φούρνο, ραντίζουμε προσεκτικά με το σιρόπι, ώστε να απλωθεί παντού.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε…

Cookouzin΄

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΠΙΤΕΣ
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΣΟΥΠΕΣ
ΓΕΥΜΑ
ΓΛΥΚΑ
ΨΩΜΙ
ΠΟΤΑ
ΤΡΙΚ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επισκεφτείτε και το Snoopit24 αλλά και το ΠΡΩΙΝΟ

Advertisements

Αν θέλετε να πείτε κάτι...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.