Λαγάνα

στις

Φτιάχνεται και καταναλώνεται μία φορά τον χρόνο, κάθε Καθαρά Δευτέρα.

Σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Υλικά για μία λαγάνα

250 αλεύρι σκληρό
170 ml νερό
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα ζάχαρη
μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για επάλειψη
1 φακελάκι στιγμιαία ξηρή μαγιά
σουσάμι

Σε μια λεκάνη συνδυάζουμε το αλεύρι με τη στιγμιαία μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τα υλικά για 5-10 λεπτά.

Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.

Απλώνουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος δύο εκατοστά.

Τη μεταφέρουμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και διορθώνουμε το σχήμα.

Αλείφουμε τη λαγάνα με το λάδι και πασπαλίζουμε όσο σουσάμι επιθυμούμε.

Αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια πιέζουμε με το δάχτυλό μας δυνατά τη λαγάνα σε διάφορα σημεία.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και βρέχουμε τη λαγάνα με λίγο νερό, για να γίνει πιο τραγανή.

Ξαναψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρουμε μόλις κρυώσει.

Cookouzin

 

Αν θέλετε να πείτε κάτι...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.