Μπύρα πριν το κρασί;

στις

Ποιο ποτό προκαλεί το χειρότερο χανγκόβερ;

Λέγεται ότι αν πιει κάποιος μπύρα πριν το κρασί, δεν πειράζει, ενώ η κατανάλωση κρασιού πριν την μπύρα προκαλεί μέθη.

Μια έρευνα έρχεται να ανατρέψει διάφορες αντιλήψεις, αν και δεν κατορθώνει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε σχέση με τη σειρά κατανάλωσης των συγκεκριμένων ποτών.

Οι επιστήμονες πήραν 90 φοιτητές, ηλικίας από 19 έως 40 ετών, από το Πανεπιστήμιο Βίτεν/Χέρντεκε (Witten / Herdecke), στη Γερμανία, και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:

  • Η πρώτη ομάδα έπινε δυόμισι μεγάλα ποτήρια μπύρες λάγκερ, ακολουθούμενα από τέσσερα ποτήρια λευκού κρασιού.
  • Η δεύτερη ομάδα έπινε τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ, αλλά με αντίστροφη σειρά.
  • Η τρίτη ομάδα κατανάλωνε είτε μόνο μπύρα είτε μόνο κρασί.

Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρίνουν πόσο μεθυσμένοι ήταν στο τέλος κάθε ημέρας, ενώ βρίσκονταν υπό ιατρική επίβλεψη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η αλλαγή της σειράς των ποτών δεν σημείωσε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες του χανγκόβερ, οι οποίες μετρήθηκαν -από το ένα μέχρι το δέκα- χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη ναυτία, τον πονοκέφαλο, την κόπωση, τη δίψα, την ταχυπαλμία, κ.ά.

Επίσης, δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί η ένταση του χανγκόβερ με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και πόσο συχνά οι άνθρωποι ένιωθαν μεθυσμένοι.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε μια διαφορά μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να τείνουν να έχουν ελαφρώς χειρότερα χανγκόβερ σε σύγκριση με τους άντρες!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιέραν Κέχλινγκ (Jöran Köchling) δήλωσε ότι «ο μόνος αξιόπιστος τρόπος, για να προβλέψετε πόσο άθλια θα αισθανθείτε την επόμενη μέρα, είναι πόσο μεθυσμένοι αισθάνεστε και αν είστε άρρωστοι». «Όλοι πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτές τις «κόκκινες σημαίες», όταν πίνουμε», επισήμανε.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Το χανγκόβερ δεν είναι πλήρως κατανοητό από την επιστήμη, ωστόσο πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.

Πηγή: BBC / Εικόνα Pexels / Επιμέλεια Cookouzin

Αν θέλετε να πείτε κάτι...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.